Johnny Weltz, Dinamarca, 1962.

Director esportiu de l’Antiga Casa Bellsolà Girona Cycling Team. Ex ciclista professional de carretera. Un dels primers professionals estrangers que va adoptar la Costa Brava i el Pirineu de Girona com a seu estable dels seus entrenaments.

Com i perquè un ciclista danès va a parar a Olot l’any 1986?
En aquella època jo corria per l’equip Fagor, que tenia seu al País Basc. El meu company d’equip Pere Muñoz, que és d’Olot, em va convèncer per anar a passar uns dies a casa seva per entrenar. El clima, les carreteres, els ports de muntanya eren perfectes per poder entrenar amb facilitat i aquí em vaig quedar. Imagina en aquella època, jo era un ‘rara avis’ ciclista i danès, però poc a poc em vaig sentir integrat. De fet, tot Catalunya és un país de gran tradició ciclista, amb molta afició, clubs que que han format a grans professionals i que en aquella època organitzaven curses de molt nivell. Era el lloc ideal per desenvolupar la meva carrera com a professional i per tot això m’hi vaig establir.

Vaig suggerir a l’equip, que tenia a Lance Armstrong com a cap de files, que s’establís a la ciutat de Girona. Aquest va ser un punt d’inflexió per a la ciutat i per tota la zona

Podríem dir que vas ser un dels pioners, però perquè creus que la zona atreu a tants ciclistes professionals?
Hi ha diversos motius, com és lògic que les condicions per entrenar siguin bones és el principal motiu, però n’hi ha més. Jo l’any 2004 vaig ser director de l’equip US Postal, amb la major de part de ciclistes americans. Necessitava que estiguessin concentrats en un lloc tranquil i on les condicions fossin òptimes per entrenar i competir i vaig suggerir a l’equip, que tenia a Lance Armstrong com a cap de files, que s’establís a la ciutat de Girona. Aquest va ser un punt d’inflexió per a la ciutat i per tota la zona. El pilot professional és com una família on el boca-orella funciona, i si un lloc reuneix totes les condicions, doncs simplement es fa popular entre el pilot.
A més, la societat gironina té una pulsió orientada a la feina. No hi ha res pitjor per a un esportista que estar entrenant en un lloc on la resta de gent està relaxada o de vacances, inevitablement això et portarà a relaxar-te. Això a Girona no passa, tothom està per la feina: ciclistes i locals.

Penso que hi ha molts pocs llocs al món amb aquest nivell d’especialització

Sota el teu punt de vista, com ha estat l’evolució de la zona respecte al ciclisme?
Durant tots aquests anys n’he estat testimoni i part. Les empreses han vist el ciclisme com una gran oportunitat i això els ha portat a especialitzar els seus serveis per als professionals, però sobretot també per als turistes: hotels, cafès, restaurants, fisios, serveis tècnics i de lloguer. Penso que hi ha molts pocs llocs al món amb aquest nivell d’especialització. I per altra banda, s’ha integrat de forma molt natural el fet de conviure amb un nombre tan elevat de professionals del ciclisme. S’ha creat un ambient únic i molt autèntic on fàcilment coincidiràs amb grans noms del pilot professional. Això és el que veritablement fa única la zona.

Estem molt orgullosos de liderar aquest projecte que aposta per la base

Creus que això també ha influït en que l’únic equip sub 23 de la zona, s’hagi creat precisament a Girona?
Quan proposes a un corredor estranger que s’uneixi a l’Antiga Casa Bellsolà Girona Cycling Team, un dels motius que entra en joc en la decisió és que formarà part de la comunitat ciclista de Girona. Estem molt orgullosos de liderar aquest projecte que aposta per la base. Sense les categories de formació no hi ha ciclistes professionals. Creiem que és un projecte que amb la col·laboració dels nostres espònsors i amb el temps arribarà tan lluny com ens proposem.